Grønland

      Forside
      Blog - min dagbog
             på nettet.
Select Gold kan købes i Maxi Zoo

 

 

   

   

Flytte til Grønland

Jeg flyttede til Grønland som 22-årig helt alene. Dog havde jeg min labrador Budji med. Det var en betingelse for, at jeg ville derop; at min hund fik tilladelse til at komme med.
Jeg boede i Nuuk i 5½ år.

Jeg arbejdede i Nuuk som ejendomsmæglerassistent hos Grønlands Ejendomskontor.
I min fritid stod jeg på slalomski (bigfoot), kørte på snescooter, spillede musik i Nuuk Byorkester, gik på jagt, fiskede, var på fjeld-vandringer og på en masse sejlture i det store fjordsystem i Godthåb-egnen.

 

Jagt

Jeg var medlem af Godthåb Jagtforening. Denne forening har nok verdens flotteste flugtskydningsbane. Jeg har også præsteret at blive grønlandsk mester i jagtskydning i kvinderækken 3 år i træk.
Af fugle på grønland har jeg bl.a. skudt edderfugle, polarlomvier, ryper, søkonger m.v.
Rensdyr har jeg ikke haft held af at få lov til at skyde. Dette skyldes, at man kun kan få lov til at skyde et rensdyr, såfremt "man vinder i lotteriet". Een gang om året skulle man indsende sit navn til Nuup Kommunea, som derefter trak lod blandt byens borgere, om at få et bevis på, at man måtte nedlægge eet rensdyr. Jeg var heller ikke heldig i lodtrækningen om moskusokser.

 

Fiskeri

Jeg har også fisket en del i de grønlandske fjorde. Min rekord er en torsk på 9 kg. Jeg har ligeledes fanget en hel del ørreder på stang (jeg synes ikke om at fiske med net, det er for kedeligt). Laksen har jeg stadig til gode.

 

Snescooter

Jeg kørte en del på snescooter. Mit favoritmærke var Yamaha. Der er ikke noget så fedt, som at drøne med 140 i timen ud over den tilfrosne fjord.
Min mand havde en Yamaha V-Max 700 Mountain Max. Jeg havde en Yamaha Phazer II.

 

Nordlys

Første gang jeg så nordlys var jeg helt lamslået. I gamle dage troede grønlænderne, at når der var nordlys, så spillede guderne fodbold.
Det ser helt fantastisk ud, når lyset bevæger sig snoende hen over himlen.

 

Hundetræning

Jeg var hundetræner hvert år om sommeren. Der var stor efterspørgsel efter en hundetræner, og mine hold var da også fuld besat. Der var ca. 15-18 hunde på hvert hold.
Der bor kun almindelige familiehunde i Nuuk. Nord for polarcirklen er der kun grønlandske slædehunde. Det ville aldrig gå godt, hvis der kom familiehunde som f.eks. boxer, mynde, gravhund m.v. til et slædehundedistrikt, idet slædehundene går frit rundt og parrer sig med hinanden, og vi kan jo ikke have en stakkels blanding mellem en boxer og slædehund gående i 30 graders frost. Den vil dø af kulde.
Derfor findes der kun slædehunde nord for polarcirklen.


Aqisseq (navnet for Rype), andelsboligforening. Jeg købte Kigutaarnat nr. 4, da jeg havde boet 2 år i Nuuk. Min bedste veninde på Grønland Ria Hornum bor i nr. 6.
1jagtbytte.jpg (16631 bytes)
Jagtbytte, som Budji har en del af æren af.
1roedfisk.jpg (10002 bytes)
En rødfisk. Pga. trykforskellen fra overfladen og 80 m dybde ser fisken sådan ud, når den kommer op.

Yamaha Snescooter på fjeldet Lille Marlene.
1nordlys.jpg (11288 bytes)
Nordlys er utrolig svært at fotografere. Men det lykkedes mig denne ene gang.
1jacobrottweiler.jpg (20712 bytes)
Her er Jacob. Han vandt den afsluttende prøve med sin rottweiler, han fik 25 points ud af 25 mulige.
dennislillemarlene.jpg (113968 bytes)
Dennis nyder en sodavand på toppen af Lille Malene, hvor der er udsigt over hele Nuuk.
roedyamaha.jpg (74882 bytes)
Min røde yamaha phazer II
vandfaldsermitsiak.jpg (129545 bytes)
Flot vandfald dannet af gletcheris på bagsiden af Sermitsiak
snescooterrep.jpg (105814 bytes)
Hvis snescooteren går i stykker ude i fjeldet, er det ikke andet at gøre, end at reparere det bedste man har lært.
Se billedet større

Min søster Mette Bitsch fræser afsted på en tunet Yamaha Phazer II. Hun besøgte mig i 14 dage. Jeg havde samtidig taget ferie, og vi drønede rundt i fjeldene på snescooter og stod på ski. Bortset fra 4 dage, hvor der var snestorm.